Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация Прозрачност без граници“

...
 Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация Прозрачност без граници“
Коментари Харесай

България остава в дъното на ЕС в класацията по справяне с корупцията

 
Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация „ Прозрачност без граници “ бяха безапелационни, че България тъпче на едно място в битката против корупцията и се подрежда до страни като Афганистан и Северна Корея. На конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на представянето на показателя за корупцията, Славов изясни, че в световен подтекст България се подрежда на 78-о място по корупция с 42 от 100 вероятни точки. Това демонстрира систематични, трайни и структурни проблеми в битката с корупцията, уточни той. 

 
От „ Прозрачност без граници “ акцентираха, че не просто страната ни няма прогрес в битката с корупцията, а тъпче на едно място. България сензитивно изостава в битката против корупцията, не съумяваме да модернизираме институциите си и да наложим друг модел на действие на институциите, което да докара до развиване на бизнеса. Нямаме и правила, които да контролират лобистката активност, обявиха от неправителствената организация. 
 
Ниските равнища на корупция са в страни като Дания, Финландия, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур и Швеция. Това са страни, в които има постоянни политически системи, твърдо разделяне на управляващите, работещ механизъм на взаимоотношение на надзор власт с власт, гражданко присъединяване и надзор, мощна сензитивност на обществото към отклонения на хора от обществената власт, превантивни реакции на хора на такива позиции за корупция или спор на ползи и други. Обяснимо е, че с сходни устойчиви и управнически практики е да подсигуряват първите места в антикорупционните ранглисти, изясни Славов. Само 25 страни се отбелязали напредък в битката с корупцията.
 
През последните 10 години в 90% от страните има низходяща наклонност в количествен и първокласен аспект в битката против корупцията, уточни Калин Славов.  Той означи, че България се намира и под междинната стойност на показателя за възприетия на корупцията, който е 43. Средната стойност на показателя за усещане на корупцията за Европа е 66, като Норвегия, Швейцария и Исландия дават придвижването нагоре. Най-ниските стойности са в страните от Централна и Югоизточна Европа – България, Румъния, Унгария, Хърватска и Гърция. „ Унгария е черната овца на Европейски Съюз с проблемите с върховенството на закона, по линия на разходване на европейски средства и злоупотреби с тях, офанзивата против гражданския бранш, девиацията от някои европейски полезности “, добави Калин Славов.
 
Той подчертава, че България има ниски индикатори още в наказателното правораздаване и приложението на регулаторната рамка е доста слаба. Инхаус процедурите и публичните поръчки са средство за заобикаляне на регулаторната рамка, даде за образец Калин Славов. Славов акцентира, че би трябвало бързо да се наваксва и чисто в декларативната нулева приемливост към корупцията би трябвало да стартира да се облича към съответни политики, секторни проекти и дейности.
 
За да се пречупи трендът в битката против корупцията би трябвало да се ускори наказателното гонене и радикална смяна посредством „ Чиста от корупцията среда “, предложи Калин Славов. Ако една система успее да се промяна в концепцията за положителните управнически практики, които минимизират корупционния риск, може да има достъп до публични средства, само че в случай че не успее да се промяна, би трябвало да употребява публичния пазар, настоя Калин Славов. Калин Славов настоя още да се мисли и за имиджова смяна в битката против корупцията. 

 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР